Sylwia Sobieszczańska, Jolanta Rabe-Jabłońska Ocena wybranych parametrów układu krzepnięcia i fibrynolizy u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym 741 Hemostatic and fibrinolytic variables in women with anorexia nervosa 741 Streszczenie Celem badań było określenie wybranych parametrów układu fibrynolizy i krzepnięcia u kobiet z rozpoznaniem jadłowstrętu psychicznego. Materiał i metody: Badaniem objęto 23 zdrowe kobiety z nadwagą i otyłością oraz 39 kobiet z rozpoznaniem jadłowstrętu psychicznego (JP, wg kryteriów DSM - IV i ICD - 10). Grupę kontrolną stanowiło 37 zdrowych kobiet. Dla wszystkich badanych obliczono wskaźnik BMI oraz oceniono następujące parametry biochemiczne: wskaźnik protrombinowy, czas protrombinowy, czas trombinowy, fibrynogen, czynnik VII, ATIII , D-dimery, INR, APTT, białko C, PAI-1 aktywność, t-PA aktywność, PAI-1 ag, t-PA ag, stężenie glukozy, stężenie insuliny, stężenie hormonów E2. Wyniki: W porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała lub z nadwagą i otyłością, u kobiet z rozpoznaniem JP stwierdzono istotne wydłużenie się czasu protrombinowego oraz obniżenie wskażnika protrombinowego i wskaźnika INR, istotne zwiększenie się aktywności PAI-1 i t-PA, zmniejszenie stężenia antygenów tPA i PAI oraz podwyższenie stężenia białka C. Stwierdzono również zmniejszenie stężenia glukozy i insuliny we krwi oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej i poziomu endogennych estrogenów.
Summary The aim of this study was to evaluate hemostatic variables in women with anorexia nervosa - AN. Material and methods: 23 obese female patients, and 39 female anorexic patientsdiagnosed acc. to DSM - IV and ICD - 10 criteria were recruited. The studied group was compared to a control group - 37 healthy female volunteers. BMI was calculated for AN, obese, and the control group. The following measurements were taken : prothrombin index, prothrombin time, thrombin time, fibrynogen, factor VII, ATIII , D-dimers, INR, APTT, protein C and PAI-1 activity, t-PA activity, PAI-1 antigen, t-PA antigen, glucose level, insulin level, E2 and total fat. Results: In AN group the INR, prothrombin time, PAI-1 activity, t-PA activity, protein C level were increased, whereas PAI-1 antigen, t-PA antigen, prothrombin index, fasting insulin level and fasting glucose level were decreased. Conclusions: We conclude that, in AN group , an impaired fibrinolysis and coagulation are observed and there is a correlation between fibrinolytic and coagulation parameters and carbohydrate metabolism. |